|
|
#1 |
![]() Üyelik Tarihi: Sep 2016
Beðendikleri:
Beðeni Puaný:
Tecrübe Puaný: 10
|
Türkiyenin En Büyük, Müzisyen Paylaþým Forumu Ritim Set Ses Sampleler Korg Türkiye Yamaha Ketron Roland Gem Md Karaoke altyapý Korg Ritim Set Yamaha Pack lýþmalBateri Nasýl Çalýnýr ? Temel Bilgiler
Temel Bilgiler Müzik,iki önemli bileþenin eseridir: melodi ve ritim. Biz davulla ilgili sohbetlerimizde müziðin omurgasý olan ritim üzerinde duracaðýz Davul seti, ritim enstrümanlarýnýn en modernize olmuþ þeklidir. Alýþtýðýmýz þeklini bulduðundan beri gün geçtikçe yeni formlar (set-up) kazanmaktadýr. Standart bir davul setini oluþturan parçalar: 1. Bas davul (kick) 2. Trampet (snare) 3. Tomlar (toms) [sayýsý deðiþir] 4. Ziller (cymbals) [hi-hat , ride , crash vs.] 5. Sehpalar (hardware) 6. Tabure (throne) Davul çalmayla ilgili bilmemiz gereken temel noktalar: 1. Denge: Davul, dört uzvumuzu kullanarak çaldýðýmýz bir enstrüman olduðundan, öncelikle dikkat edilmesi gereken þeyler oturduðumuz tabure, yüksekliðimiz ve dengedir. Tabureye, tüm aðýrlýðýmýzý taþýyabileceði kadar dik oturmalý, bacak ve kollarýmýzý rahatça hareket ettirebilecek bir dengeyi saðlamalýyýz. 2. Yaklaþým: Bu dengeyi en iyi þekilde elde etmek için davula bir sporcu gibi yaklaþmalýyýz. Çünkü denge, kaslar, vuruþlar, kondisyon ve düzenli soluma davuldan çýkan sesleri büyük ölçüde deðiþtirir. 3. Vuruþ teknikleri: Elimizdeki bir çift baget ve bacaklarýmýzla davul üzerinde uygulayabileceðimiz birçok vuruþ tekniði vardýr. Burada da önemli olan hangi tekniðin nasýl týnladýðýný bilip tarz içinde bir tercih yapmak ve ahenkli sesler çýkartmaktýr. Sabýrla çalýþýlmasý gereken bu tekniklerden ileride bahsedeceðiz. 4. Zaman: Zaman, her müzisyen için çok önemli olan ancak ritim enstrümanlarý ve özellikle de davulcu için varoluþ nedeni olan bir kavramdýr. Bu noktada kýsaca metronom'dan bahsetmeliyiz. Metronom, tempoyu yani düzenli zaman aralýklarýný, sesli ve/veya ýþýklý olarak gösteren bir araçtýr. Örneðin, 92 tempo, 126 tempo vs. gibi belirtilen rakamlar, bir dakika içinde yapýlan düzenli (eþit aralýklý) vuruþ sayýsýný gösterir. Bu da gösterir ki , 60 tempo dediðimizde dakikada 60 vuruþu - yani bir saniyeye eþit bir zaman dilimini, ayný þekilde, 120 tempo dediðimizde de saniyede 2 vuruþu kastetmiþ oluyoruz. Tempo, aksi belirtilmedikçe, müzikteki dörtlük notalarý (bir vuruþluk notalarý) temsil eder. Zaman Deðerleri Her enstrüman için gerekleri olan notalar ve deðerleri aþaðýda gösterildiði gibidir. Burada verilenler, baþlangýçta davul öðrencilerine gerekli gördüðümüz kadarýyla, sýnýrlýdýr. Üçlemeler, noktalý notalar, atmýþdörtlük notalar vs. den yeri geldikçe bahsedeceðiz. Davulda Notasyon Davulda notalarýn gösterimi, diðer enstrümanlara göre daha pratiktir. Davul setindeki her parçayý temsil eden bir nota ya da sembol vardýr. Bu notalarýn yerleri, kitaplara göre küçük deðiþiklikler gösterir ancak biz aþaðýdaki notasyon üzerinde çalýþacaðýz. Ileride gerektikçe, daha fazla parçalý bir "set-up" için yeni notalar tanýmlayabiliriz. Temel Ritimler 1 Rock Temel ritmler derslerinde rock, funk, reggea, blues, jazz, latin gibi stillerde temel olan paternlere (ritm kalýplarý) bir göz atacaðýz. Bu dersde, rock stiliyle ilgili birkaç patern ve ipucu sizi bekliyor.. Aþaðýda üç ayrý patern görüyorsunuz. Her bir paterni üç aþamada çalmaya çalýþacaðýz. Step 1, 2, 3 diye adlandýrdýðýmýz bu aþamalar, bizi paternleri en iyi þekilde hissetmek ve çalabilmek için hazýrlayacak. Step 1: Rock stilinde zamaný sayan, müziði ve diðer arkadaþlarý (bas, gitar, vs.) yönlendiren enstrümanýmýz hi-hat ya da ride zilimiz olacak. Ilk aþamada, zildeki vuruþlarýmýzý kararlý ve temponun içinde tutmaya çalýþmalýyýz. Zildeki kararlýlýk bizim kik ve trampette çalacaðýmýz notalarý etkileyeceði gibi grupdaki diðer arkadaþlarýn çaldýklarýný da etkileyecektir. Unutulmamasý gereken þey, bir grup içinde zamaný koruma, tempoyu güçlü bir þekilde hissettirme iþi davulcunundur. Grup arkadaþlarýnýz gitar, bas, klavye vs. çalarken, ya da þarký söylerken sýrtlarýný davulun ritmine yaslayabilmeliler. Bunu saðlayan da zamaný veren vuruþlarýnýzdaki kararlýlýk olacak. Step 2: Ikinci aþamada, trampetleri yerleþtireceðiz. Yukarýdaki örneklerde trampet vuruþlarý 4/4 lük bir zamanýn 2. ve 4. vuruþlarýna denk geliyor. Diðer alternatifleri de deneyebilirsiniz. Step 3: Bas davulla yani kikle çaldýðýmýz notalar, bas gitarýn çaldýklarýyla kenetlenmelidir. Bu aþamada kikleri ekliyelim ve bas gitarý duymaya çalýþalým. Eðer bir basçý arkadaþýnýzla çalýþabiliyorsanýz zaten þanslýsýnýz demektir. Bu üç aþamayý sindire sindire çalýþýn. Sonunda duyduðunuzdan memnun kaldýysanýz size bir aþama daha önerelim. Dediðimiz gibi 1. aþamada çaldýðýnýz zil vuruþlarý gruba olduðu kadar size de rehberlik edecek. Bu yüzden paterni iyice benimsediðinizde zilleri çalmayý býrakýn ve sadece kik ya da trampet vuruþlarýný yapýn. Ziller olmadýðý halde zamaný koruyabiliyor olmalýsýnýz. Iyi çaar.. Türkiyenin En Büyük, Müzisyen Paylaþým Forumu ![]() |
|
|
|
![]() |
| Tag Ekle |
| bateri, bilgiler, çalýnýr, nasýl, temel |
|
|